Vot istoric la UNESCO: Palestina a devenit luni, 31 octombrie, membră cu drepturi depline a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. ACTUALIZARE: România s-a abţinut de la vot. Israelul spune că primirea Palestinei în UNESCO îndepărtează orice acord de pace.
Votul final arată o victorie categorică a palestinienilor: 107 ţări s-au pronunţat în favoarea aderării la UNESCO, 52 s-au abţinut şi 14 au votat împotrivă. "Acest vot va permite să ştergem puţin din marea nedreptate făcută poporului palestinian", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Autorităţii Palestiniene, Ryiad al-Malki, imediat după vot.
Palestinienii, care aveau până acum statut de observator, au beneficiat de voturile ţărilor arabe, africane şi latino-americane. Alte ţări, cum ar fi Statele Unite, Germania, Canada au votat împotrivă. Franţa, care şi-a exprimat rezerva faţă de demersul palestinian, a votat până la urmă pentru aderare.
Pentru palestinieni e o victorie de etapă înaintea votului din 11 noiembrie de la ONU, unde se va decide dacă vor fi acceptaţi ca stat cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite.
UNESCO este una dintre principalele agenţii ale ONU, iar obţinerea statutului de stat cu drepturi depline în această agenţie înseamnă deci un pas înainte pentru palestinieni.
UNESCO, gata să rămână fără fonduri
O victorie care ar putea fi însă cât o înfrângere, pentru că unele state mari s-au opus demersului palestinian. E vorba în primul rând de Statele Unite, care ameninţă acum că vor tăia subvenţia pentru UNESCO, adică 22% din bugetul organizaţiei. Americanii sunt în încurcătură, deoarece legislaţia americană îi împiedică să finanţeze o organizaţie internaţională care ar recunoaşte statul palestinian, în absenţa unui acord de pace cu Israelul. În plus, Statele Unite sprijineau doar de câţiva ani UNESCO, pentru