Pamântul a depăşit de luni, oficial, pragul celor 7 miliarde de suflete. În ajunul acestei zile s-a iscat o mini-competiţie a bebeluşului care va purta număr simbolic de 7 miliarde. Între ruşii din enclava Kaliningrad şi Manila, lupta a fost aprigă. În cele din urmă, o fetiţă născută cu două minute înainte de miezul nopţii în capitala Filipinelor a avut câştig de cauză. Era oarecum şi de aşteptat ca cineva din Asia, continentul pe care trăiesc două treimi din populaţia globului, să iasă câştigător.
Decizia finală luată de ONU, nominalizarea acestui bebeluş care ar fi deci pământeanul cu numărul 7 miliarde, este însă destul de relativă.
În mod paradoxal, pe cât de precis au fost anunţul şi localizarea pamânteanului cu numărul 7 miliarde, pe atât de relativă şi imprecisă pare să fi fost numărătoarea. Marja de eroare este într-adevăr atât de mare - 140 de milioane de indivizi şi doi ani de zile - încât evenimentul poate părea anecdotic.
A da un număr precis la o dată fixă are însă darul - şi nu de ieri sau de azi - de a da lumii frisoane. Şi ce o să facem când o să fim 8 miliarde? Cum o să hrănim zece miliarde în 2100? Sunt doar câteva din întrebările care au început să apară acum.
Ele se pun însă dintotdeauna şi de fiecare dată şi-au găsit răspunsul. Faptul că populaţia creşte e o constantă, la fel şi trista realitate că se mai moare de foame în zilele noastre. Un om din 7 va suferi de foame în lume dar problema nu este una agricolă ci mai degrabă una politică. Imagini cu megalopole tot mai uriaşe sunt difuzate zilnic pe toate canalele din lume. Doi bebeluşi pe secundă
În fiecare zi - deci şi azi - apar pe lume circa 400 de mii de bebeluşi - adică doi pe secundă - mulţi în India sau în Africa, mai puţini în Europa - chiar dacă Franţa deţine o cifră a natalităţii demnă de invidiat de către demografi. În acelaşi răstimp, adică într-o