Sir John Ure, fost ambasador britanic si autor, a explorat Romania, descoperind contrastele si provocarile regiunii muntoase, a explorat manastirile si satele, si, mai ales, legenda contelui Dracula.
Transilvania, regiunea cu nume romantic, estul Carpatilor si regiunea invecinata Modova (nu tara cu acelasi nume), se afla toate in Romania, isi incepe Sir John Ure relatarea de calatorie pentru The Telegraph.
Dupa ce a petrecut o saptamana calatorind in aceasta parte a Europei de est, in interiorul aceleiasi tari, Sir John Ure a descoperit ca a traversat trei lumi distincte, din punct de vedere istoric si emotional.
Prima lume a fost una de fantezie gotica, povesteste calatorul britanic - este vorba despre Castelul Bran, cu legaturile sale cu contele Dracula. Alte castele incununeaza culmile, cu creneluri si pivnite, cu camere de tortura si armurarii. Aici s-ar simti bine Ludwig al II-lea, regele nebun din Bavaria, si Wagner.
Fulgerele si tunetele ocazionale par a fi mediul natural pentru padurile intunecate, de conifere, in care traiesc lupi si ursi bruni. Intalnirile ocazionale cu niste tigani cu maini abile ii dau frisoane de pericol calatorului.
A doua lume este cea a satelor de sasi si a agriculturii simple. Carute trase de cai se misca alene de-a lungul drumurilor; mici capite de fan sunt aliniate pe campuri si punctueaza orizontul; batrani zambind lucreaza pe camp si femei decorativ imbracate intorc fanul; maci si alte flori salbatice dau viata pasumirlo; casele de lemn ale sasilor, cu portile inalte si exteriorul colorat, se aliniaza de-a lungul strazilor satelor. Aceasta lume este iubita de printul Charles, care a cumparat o casa aici. Nu mai e lumea lui Wagner, ci lumea din musicalul "The Sound of Music".
A treia lume este una-fantoma, fosta Romanie a lui Nicolae Ceausescu si a erei comuni