Liderii europeni nu s-au ferit să vorbească, recent, despre destrămarea UE şi despre pericolul izbucnirii unui conflict din cauza problemei datoriilor. Sursa: REUTERS
Înaintea summitului UE de miercurea trecută, când s-a decis recapitalizarea băncilor europene şi ştergerea a 50% din datoria Greciei, cancelarul german, Angela Merkel, a tras un semnal de alarmă, pe fondul divergenţelor din interiorul blocului comunitar.
"Ce e bun pentru Europa e bun şi pentru Germania. Stau mărturie 50 de ani de pace şi prosperitate în Germania şi în Europa. Nimeni nu ar trebui să creadă că încă 50 de ani de pace şi prosperitate sunt asiguraţi. Nu sunt asiguraţi. Şi de asta spun că dacă euro cade, cade şi Europa, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple", a declarat Angela Merkel, făcând apel la unitate pentru salvarea Greciei.
Barroso: "E o luptă"
Dacă Angela Merkel a sugerat că există riscul izbucnirii unui conflict dacă UE se destramă, preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a descris criza datoriilor drept "cea mai serioasă provocare" pentru actuala generaţie de lideri politici. "Aceasta este o luptă pentru viitorul economic şi politic al Europei", spunea Barroso luna trecută, când spectrul falimentului ameninţa Grecia.
Intrarea Greciei în incapacitate de plată sau ieşirea acesteia din zona euro ar atrage "costuri sociale, economice şi politice dramatice", a avertizat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
Noi responsabilităţi
Începând de joi, Rehn este mult mai implicat în soluţionarea problemelor din zona euro, el fiind numit vicepreşedinte al Comisiei Europene. În noua sa calitate, Rehn îl va asista pe preşedintele Comisiei, Jose Barroso, în toate chestiunile legate de activitatea Consiliului European, summiturile zonei euro şi guvernanţa economică.
"Intenţionez să-i încredinţez lui O