Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să nu intre în perdelele de fum, pentru că riscul unor coliziuni în lanţ este extrem de ridicat, şi să apeleze la numărul unic de urgenţă 112.
Poliţia Română a primit, în ultima perioadă, numeroase sesizări cu privire la incendierea de vegetaţie uscată în apropierea drumurilor. În majoritatea cazurilor, aprinderea miriştilor se face intenţionat de către agricultori, dar sunt şi situaţii în care focurile aprinse în gospodării scapă de sub control, mai ales din cauza vântului puternic, extinzându-se.
Astfel, Poliţia Română recomandă participanţilor la trafic să anunţe la numărul unic de urgenţe 112 atunci când identifică astfel de cazuri. Şoferii sunt sfătuiţi să nu intre în perdelele de fum, pentru că riscul unor coliziuni în lanţ este extrem de ridicat.
Oprirea se va face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează, de către specialiştii inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.500 lei.