Dacă sunt extrase din sucul de afine, substanţele care îi dau acestuia capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor, nu au acelaşi efect terapeutic, arată un studiu recent al cercetătorilor britanici.
În condiţiile în care a fost deja dovedit ştiinţific faptul că sucul sau siropul de afine poate preveni infecţii ale tractului urinar, oamenii de ştiinţă de la Worcester Polytechnic Institute (Anglia) au vrut să verifice eficienţa unui eventual medicament realizat din proantocianidine (PAC), substanţele active din afine.
Sucul de afine învinge E.coli
Potrivit Medicalnewstoday.com, echipa condusă de profesorul Terri Camesano a incubat două forme virulente ale bacteriei E.coli (principala cauză a celor mai multe infecţii ale tractului urinar) cu două sucuri diferite de afine luate din comerţ, dar şi cu substanţele PAC separate de suc.
În timp ce sucul din cele două culturi a prevenit în totalitate apariţia biofilmelor, PAC-urile au demonstrat o abilitate limitată de a reduce formaţiunile de tip biofilm, iar asta după o expunere mai mare la E.coli.
„În contextul în care mecanismele prin care produsele din afine acţionează asupra răspândirii bacteriilor nu sunt în întregime descifrate, acest studiu arată că sucul de afine este mai eficient în a inhiba formarea de biofilme, decât forme izolate ale flavonidelor şi PAC-urilor, deşi motivele nu sunt încă cunoscute”, a declarat Camesano.