O colectie nepretuita de aproximativ 8000 de monede din aur, argint si bronz a disparut dintr-un seif al unei banci din orasul libian Benghazi, informeaza The Telegraph. Furtul asa-numitului "Tezaur din Benghazi" ar putea fi unul dintre cele mai mari din istoria arheologica, multe dintre obiecte datand din perioada lui Alexandru cel Mare.
Interpolul a fost alertat cu privire la furtul obiectelor valoroase, care a avut loc in luna martie. Oficialii Consiliului National de Tranzitie ar fi tinut, de altfel, in secret jaful, de frica ca imaginea noilor autoritati sa nu fie patata intr-un moment in care noul organism era angajat intr-o lupta impotriva regimului lui Muammar Gaddafi.
Detalii despre jaf au aparut in cadrul unei conferinte UNESCO, care a avut loc la Paris, saptamana trecuta. Seifurile Bancii Comerciale Nationale din Benghazi au fost sparte, iar sigiliile din ceara au fost smulse, dupa ce jefuitorii au patruns in banca printr-un plafon de beton. Hotii s-au concentrat pe furtul comorilor antice si nu s-au atins de obiectele cu valoare mai mica.
Obiectele de valoare au fost excavate intre anii 1917 si 1922 din templul lui Artemis, dintr-un fost oras roman de langa Benghazi.
"Am sentimentul ca este vorba de cineva din interior. Comoara se afla acolo de prea multi ani, putini oameni stiau despre ea, iar hotii au ignorat chiar si banii din seif", a declarat Hafed Walada, un arheolog libian din Londra. O colectie nepretuita de aproximativ 8000 de monede din aur, argint si bronz a disparut dintr-un seif al unei banci din orasul libian Benghazi, informeaza The Telegraph. Furtul asa-numitului "Tezaur din Benghazi" ar putea fi unul dintre cele mai mari din istoria arheologica, multe dintre obiecte datand din perioada lui Alexandru cel Mare.
Interpolul a fost alertat cu privire la furtul obiectelor valoroase, car