Autorităţile americane le-au solicitat celor de la Google să elimine un videoclip de pe YouTube, în care se poate observa "brutalitatea poliţiei", se arată într-un raport al gigantului IT, citat de Huffington Post.
Google spune că a refuzat cererea, dar nu a specificat motivul. "Pe lângă această cerere, am primit şi altele, de la autorităţi, pentru a elimina filmuleţe care ar defăima poliţia. Nu ne-am conformat acestor cereri", se arată în raportul Google.
De fapt, dintre cele 757 de pagini, fotografii sau videoclipuri pentru care s-a solicitat eliminarea în prima jumătate a lui 2011, peste 80% au legătură cu defăimarea.
Google a îndeplinit 63% dintre cereri, spunând că restul au fost refuzate din mai multe motive. "Fie autorităţile nu au obţinut un ordin judecătoresc, fie nu au prezentat clar ce vor să elimine, spre exemplu nu ne-au dat URL-ul către un anumit videoclip. Alteori, agenţiile guvernamentale ne-au trimis scrisori informale prin care ne roagă să eliminăm anumite rezultate. Noi ne bazăm, de obicei, pe ordine judecătoreşti", se mai precizează în comunicatul gigantului IT.
Presa laudă Google: "Prin transparenţă, încurajează utilizatorii"
Foarte mulţi jurnalişti americani au lăudat Google pentru decizia de a nu elimina anumite filmuleţe, spunând că astfel se creează "un precedent puternic". "Prin acest raport, Google pare să spună că utilizatorii care postează acest tip de conţinut beneficiază de protecţia companiei. În Egipt sau Tunisia, răspândirea acestor videoclipuri a stimulat protestatarii. Dacă Google ar elimina aceste filmuleţe, ar fi în detrimentul mişcărilor de tip Occupy", crede Rebecca Rosen de la revista The Atlantic.
Site-ul de tehnologie TechCrunch sugerează că, prin atitudinea sa, Google le spune atât autorităţilor, cât şi utilizatorilor că este "o resursă de încredere". "Cred că, în această perio