Restaurante, ateliere de pictură, saloane de coafură, florării sunt, toate, firme înfiinţate de cei care au apelat la sprijinul de 10.000 de euro de la stat.
Recent a luat sfârşit sesiunea de depuneri pentru "Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri“, cunoscut drept programul prin care Guvernul acordă câte (maximum) 10.000 de euro antreprenorilor debutanţi cu vârste până la 35 de ani, scrie revista Capital. Programul este extrem de criticat.
Mulţi dintre candidaţii respinşi spun acum că firesc era să nu fie acceptaţi, cât timp singurii care au, de fapt, şanse sunt "rudele şi pilele“ celor însărcinaţi cu coordonarea programului.
Este totuşi greu ca cei câţiva funcţionari publici prin mâinile cărora trec dosarele doritorilor să se folosească de poziţiile de forţă pentru a favoriza peste o mie de firme. Apoi, nemulţumiri a suscitat şi numirea CEC ca unică instituţie de creditare implicată în program.
După cum a declarat în mai multe rânduri Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), programul de sprijinire a debutanţilor în afaceri a fost trimis tuturor băncilor, doar CEC fiind interesată.
Totodată, după cum se plânge Cătălin, unul dintre candidaţii care nu au obţinut punctajul minim pentru a merge mai departe, "eu înţeleg că s-au înfiinţat cam 4.500 de SRL-uri debutante, dintre care doar câteva sute primesc 10.000 de euro de la stat. De unde trag concluzia că era mult mai logic să nu existe obligativitatea înfiinţării firmelor decât după aprobare“.
Ai câştigat? Atunci stai şi rabdă
Câştigătorii nu se declară nici ei pe deplin mulţumiţi. Îi deranjează că proprietarii achită chiriile pentru sedii şi salariile angajaţilor contractaţi, însă primesc banii la luni bune de când s-ar fi aşteptat.
Cr