Cehii şi slovacii sunt cei care pun cei mai mulţi bani deoparte pentru zile negre. Ungurii şi ucrainienii sunt mai puţin economi. În medie însă, în CEE (Centrul şi Estul Europei) ceţăţenii pun deoparte de două sau chiar de trei ori mai puţin bani decât economisesc cei din Germania sau Austria.
Nu mai este nici un secret pentru nimeni că germanii sunt de departe campioni la economisire. Potrivit unui studiu despre cum pun bani deoparte cetăţenii din din zona Central şi Est Europeană, nemţii sunt exemplul de “aşa da”, deoarece pun deoparte circa 180 de euro pe lună. Spre comparaţie, în Marea Britanie cetăţenii economisesc doar 160 de euro pe lună, cam tot atât cât pun deoparte, în zona ECE, austriecii.
Aceştia au însă cel mai bun comportament de economisire din regiune, pentru că următorii clasaţi sunt la mare distanţă. Cehii şi slovenii spre exemplu economisesc aproximativ 90 de euro pe lună, în timp ce, la cealaltă extremă se află maghiari şi urcrainienii, care economisesc doar 50 respectiv 40 de euro pe lună. România nu este cuprinsă în studiul realizat de banca austriacă, dar potrivit unor studii realizate de diferite instituţii financiare din România, mai puţin de 30% dintre români economisesc, iar dintre aceştia mai puţin de 10% reuşesc să pună deoparte mai mult de 100 de euro.
Potrivit studiului comparativ realizat de Erste Bank, având ca subiect Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, britanicii sunt cetăţenii cu cea mai mare înclinaţie spre consum. Cheltuielile lunare de pe cardurile de credit pe care aceştia le fac sunt de două ori mai mari decât suma lunară pe care o pun deoparte.