Cluburile din ţară şi cele din Bucureşti au organizat şi în acest an petreceri de Halloween. Chefurile au început încă din weekend. Sursa: LIBERTATEA
Sute de cluburi din toată ţara au organizat în avans, la sfârşitul săptămânii trecute, petreceri cu ocazia Sărbătorii Halloween.
În noaptea aceasta, românii sunt aşteptaţi deghizaţi în personaje înfricoşătoare, ca să... petreacă oficial. În anii trecuţi, Ambasada Irlandei organiza concerte cu ocazia Halloween. Anul acesta nu se vor mai organiza.
"An de criză", ne-a spus glumeţ Alina Talos, de la Asociaţia Culturală Româno-Irlandeză. "Ceea ce vreau, totuşi, să vă spun este că, de la an la an, interesul tinerilor români pentru această sărbătoare este tot mai mare", a adăugat Talos.
Tradiţie nord-americană exportată
Sărbătoarea de Halloween, celebrată în fiecare an pe 31 octombrie şi cunoscută inclusiv sub numele de All Saints’ Eve sau Samhain, este o tradiţie nord-americană exportată în întreaga lume, în special de comunitatea irlandeză, care marchează încheierea anului agricol şi începutul iernii.
Istoricii consideră că sărbătoarea conţine o bogată simbolistică a sărbătorilor păgâne Pomona din Imperiul Roman, respectiv a celor celtice Samhain. În România a devenit prezentă după 1990, în special în cluburi.
Mitul pur irlandez al lui ştrengarului Jack, omul care a păcălit Satana să urce într-un copac şi a imobilizat-o acolo crestând la rădăcină o cruce, a dezvoltat pentru serbările Halloween o adevărată artă: cea a cioplirii dovlecilor.
Aceasta, după ce irlandezii nord-americani au înlocuit rapiţa- planta din care Jack îşi făcuse torţă la sosirea în Tărâmul de Dincolo- cu un fruct mult mai “la îndemână": dovleacul.
Ei i-au scobit miezul şi i-au ataşat o lumânare la interior. Cu acest felinar improvizat, copiii mascaţi în vrăjitori, magi, spiriduşi sau alte personaje colindă de H