Aceştia vor reducerea la zero a obligaţiilor în cazul medicamentelor generice
Firmele farma solicită şi un termen de 210 zile, iar taxa să nu fie aplicată la preţuri cu TVA
În lipsa unui răspuns din partea autorităţilor guvernamentale, care au decis, potrivit producătorilor de medicamente, noua formă a taxei clawback fără să ţină cont de consultări, cei din urmă au ales să se adreseze Fondului Monetar Internaţional (FMI). Producătorii farmaceutici au solicitat FMI să intervină pe lângă Guvern pentru ca taxa clawback să fie redusă la zero în cazul medicamentelor generice, să poată fi plătită într-un termen extins până la minimum 210 zile şi să nu mai fie aplicată la un preţ care include TVA şi marja de distribuţie.
Solicitările au fost transmise într-o întâlnire organizată între reprezentanţii producătorilor de medicamente şi membrii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. "Producătorii de medicamente au reclamat că sistemul taxei clawback este în continuare nefuncţional după ultimele modificări efectuate de Guvern şi au cerut schimbarea formulei de calcul şi a procedurilor de plată", au arătat sursele citate.
Solicitările transmise FMI au fost ca taxa clawback aplicată medicamentelor generice să fie redusă la zero măcar pentru o anumită perioadă, pentru a încuraja intrarea pe piaţă a acestui tip de medicamente mai ieftine, să nu mai fie aplicată la un preţ de vânzare care include TVA şi marja de distribuţie pe lângă preţul de producător şi să poată fi plătită într-un termen extins până la minimum 210 zile, apropiat de perioada de decontare a medicamentelor.
Conform sistemului actual, taxa clawback trebuie plătită în 20 zile după trimestrul în care au fost înregistrate veniturile.
FMI a cerut producătorilor să transmită formule de calcul din alte state @N