Noaptea de 1 noiembrie sta sub semnul luminii. Cu ocazia Luminatiei, asa cum este cunoscuta, in popor, Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani, cimitirele din Ardeal, Banat si Maramures se transforma in oaze de lumina, datorita sutelor de lumanari aprinse in memoria celor trecuti in eternitate.
Obiceiul, un fel de Halloween autohton, a ramas acelasi de-a lungul timpului, incepand cu pregatirea mormintelor si pana la pelerinajul pe care-l fac mii de oameni la cimitir.
Chiar si cei care au plecat in alte locuri din Romania, de 1 noiembrie, vin in tara pentru a fi alaturi de cei dragi si impart de pomana mancare si bautura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor.
Ziua Mortilor in Valea Jiului
De 1 noiembrie cimitirele din Valea Jiului devin locul de "pelerinaj" a mii de credinciosi.
"M-am pregatit toata saptamana. Am facut curat la mormantul sotului si al cumnatului, iar de Ziua Mortilor am adus flori si am aprins lumanari, iar trecatorilor le-am dat de pomana cozonac si cate un pahar cu tuica sau vin", povesteste Dumitra Grigore, o femeie din Valea Jiului.
Oamenii considera ca aduc o jertfa celor disparuti aducand flori la cimitir in seara zilei de 1 noiembrie si aprinzand lumanari, iar multi merg in aceasta noapte si zeci de kilometri pana la cimitir.
Din sarbatoare catolica a devenit sarbatoarea regiunii
In calendarul catolic, Luminatia se numeste Sarbatoarea tuturor sufletelor. Desi, la origine, este o sarbatoare catolica, occidentala, a fost adoptata si in Transilvania, indiferent de confesiunea religioasa a locuitorilor (ortodocsi, catolici sau protestanti).
In traditia ortodoxa, Luminatia se inscrie in randul sarbatorilor din vechiul cult al mortilor. Astfel, in ziua de 31 octombrie, oamenii merg la cimitir, unde curata morminte