UNESCO le-a acordat palestinienilor, luni, statut de stat membru in organizatia culturala si stiintifica, in urma unui vot la Paris.
Demersul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 impotriva si 49 abtineri, informeaza CNN.
SUA, Canada si Germania au votat impotriva, Rusia, China si Franta in favoarea cererii, iar Marea Britanie s-a abtinut. Cand Israelul a votat impotriva, in sala s-au declansat rasete. La anuntarea rezultatului, cei prezenti in sala au izbucnit in aplauze zgomotoase.
Adunarea generala a UNESCO a votat, luni, pe marginea cererii palestinienilor de a primi statut de membru cu puteri depline, o chestiune care ar putea reduce finantarea americana a organismului ONU cu milioane de dolari.
Votul are loc in aceeasi zi in care ministrul de Externe palestinian, Riyad al-Malki, se adreseaza adunarii.
Organizatia Educationala, Stiintifica si Culturala a ONU, UNESCO, a inceput, martea trecuta, adunarea sa generala, care, ca si Adunarea Generala de la New York, trebuie sa voteze pe marginea statutului de membru al palestinienilor.
La UNESCO, spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, niciun stat nu are drept de veto - o majoritate formata din noua treimi din cei 193 de membri este suficienta pentru aprobarea cererii.
Statele arabe au infruntat presiunea diplomatica americana si franceza si au adus cererea in fata comitetului executiv UNESCO la inceputul lunii acesteia, unde a trecut cu 40 de voturi pentru si patru impotriva, si alte 14 abtineri.
Palestinienii aveau, pana acum, statut de observator la UNESCO.
Votul de luni va declansa automat o criza intre SUA si UNESCO, intrucat doua legi americane interzic finantarea oricarei organizatii ONU care recunoaste statul palestinian. In concluzie, UNESCO poate pierde 70 de milioane de dolari, aproxima