Şeful Erste: „Suntem cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună".
Absolut nimeni nu este la adăpost de criză, pare să fie morala anunţului-şoc făcut de BCR, care a raportat pierderi de peste 20 de milioane de euro, primele de după privatizare. Banca a avut profituri substanţiale chiar şi după începerea crizei, bazându-se pe cota de piaţă mare, care a coborât între timp sub 20%, şi pe portofoliul conservator care nu a fost lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare în aceeaşi măsură ca în cazul băncilor agresive.
Motivele scăderii
Principalele cauze ale pierderilor de la BCR sunt creditele neperformante acordate populaţiei şi IMM-urilor. De asemenea, banca a pierdut bani din cauză că ratele dobânzilor au scăzut, iar cererea eligibilă aproape a dispărut, astfel încât banca n-a mai reuşit să-şi plaseze eficient activele. Factorul decisiv a fost însă întârzierea creşterii economice. „Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu BCR", a declarat într-un comunicat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.
Urmează concedieri?
Pasul următor este „creşterea eficienţei", ceea ce în condiţiile date înseamnă reducerea costurilor. „Suntem cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună. Vrem să facem tot posibilul pentru a creşte eficienţa foarte curând. Vom dedica toate resursele pentru ca şi într-un climat mai puţin bun să creştem rezultatele. Vrem să devenim şi cea mai bună bancă. Acesta este obiectivul nostru", a spus directorul Erste, banca din Austria care deţine BCR, Andreas Treichl.
Pierderi şi la banca-mamă
Erste a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a