Premierul grec a surprins din nou. Abia găsise Europa un compromis pentru a restructura datoriile ţării sale şi şeful Guvernului de la Atena face o declaraţie şoc. Grecii vor vota în cadrul unui referendum dacă sunt de acord sau nu cu acest plan, pentru că documentul fusese criticat la Atena pentru cedarea unor drepturi suverane către UE.
"Oare grecii vor acest acord sau nu? Dacă nu îl doresc, atunci acesta va fi respins", a declarat premierul grec, George Papandreou, în acest context. El a adăugat că Guvernul său are încredere în cetăţeni. Numai că încrederea s-ar putea să nu ajungă în acest caz. Sondajele de opinie arată că populaţia elenă ar respinge în majoritate acest acord. Votul este programat pentru luna ianuarie. Reacţia europeană este pe măsura surprizei. Anturajul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a catalogat gestul drept iraţional şi periculos.
Die Welt: O infuzie de câteva miliarde nu înlocuieşte reformele
În ciuda aşteptatelor fonduri de la Moscova sau de la Beijing, ţările europene nu trebuie să renunţe la planul de reformă structurală. Cine nu este pregătit să continue ar face bine să părăsească zona euro.
Europenii nu au cum să nu accepte finanţarea rusească şi chineză, pentru că altfel nu pot finanţa Facilitatea de Stabilitate. Probabil că partenerii din afara zonei euro vor dicta condiţiile acestui împrumut, dar povestea nu se termină aici. Vor exista cu siguranţă şi cerinţe de ordin politic, iar UE îşi va lega propriul renume de cel al unor puteri cu aspecte politice cel puţin îndoielnice.
Se anunţă vremuri grele pentru Europa. Bătrânul continent are nevoie de bani, dar se confruntă cu riscul ca aceste injecţii de capital să încetinească şi mai mult reformele necesare în ţări precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia. Politicienii sunt tentaţi să inventeze noi mecanisme financiare de salvare, în