Dan, Radu şi Tiberiu, informaticieni ai Institutului de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială din București, eficientizează motoarele de căutare pe internet.
„Ai vrut să spui…“ sau mai delicata „încercaţi varianta…“ nu sunt formule venite din senin, ci rezultatul a zeci de ore de muncă a cercetătorilor care lucrează în domeniul prelucrării limbajului natural. Dan Ştefănescu (31 de ani), Radu Ion (34 de ani) şi Tiberiu Boroş (27 de ani) sunt trei cercetători români care au demonstrat, la competiţia Microsoft Speller Challenge din vara acestui an, că îşi cunosc domeniul. Au obţinut locul patru, dintre peste 300 de participanţi, au câştigat 5.000 de dolari şi o sesiune de workshopuri la sediul Bing, Microsoft, de lângă Seattle, SUA.
Computerul ştie mai bine şi ne arată asta, cu impertinenţă, de fiecare dată când scriem ceva greşit în motoarele de căutare, iar el nu se sfieşte să ne corecteze.
De exemplu, numele Britney Spears a fost scris în 500 de variante şi de fiecare dată Google ştie că utilizatorii se refereau la cunoscuta cântăreaţă. În timp ce noi ne spunem „Oops, I did it again!“, calculatorul are replici mai elegante. La asta lucrează cei trei cercetători români: Dan, Radu şi Tiberiu.
Conectaţi cu toată lumea
Din biroul lor mic de la Academia Română, plin de cutii de la calculatoarele proaspăt cumpărate, tinerii muncesc de zor la proiectele lor de cercetare şi povestesc cum cea mai mare satisfacţie după competiţie a fost faptul că au putut demonstra că pot.
Prelucrarea limbajului natural, un domeniu care abia a împlinit vreo 50 de ani, a devenit o preocupare nu doar pentru companiile mari precum Microsoft, Google sau Yahoo, dar şi pentru instituţiile bancare sau alte instituţii care au arhive cu un număr uriaş de documente.
Băieţii au primit ceva oferte din partea unor firme pe care le-au refuzat dintr-un