Asociaţia Salvaţi Bucureştiul avertizează că monumentul istoric de clasa A, de valoare naţională şi universală, Capela Elisabeta Doamna, este sacrificat de autorităţile locale.
Universitatea Bucureşti are toate avizele de la Primăria Capitalei, dar nu şi de la Ministerul Culturii, pentru a ridica mai multe clădirii în vecinătatea Capelei Elisabeta Doamna, situată pe Şoseaua Panduri. “Daca proiectul Universităţii Bucureşti nu va fi oprit în instanţă, capela va fi înconjurată de construcţii, perspectiva asupra ei fiind definitiv compromisă”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Caritatea de odinioară, ignoranţa din prezent
Capela Elisabeta Doamna a fost construită în perioada 1870-1875 de Regina Elisabeta a României, pe cheltuiala proprie. Capela se alătură Azilului Elena Doamna, construit începând cu anul 1862 de către soţii Elena şi Alexandru Ioan Cuza. Prin construirea azilului se găsea un adăpost pentru centrul de ocrotire al orfanilor iniţiat de Ana Davila, soţia lui Carol Davila.
Începând cu anul 2003, Universitatea Bucureşti este proprietar al complexului format din monumentele Capela Elisabeta Doamna, Azilul Elena Doamna şi Statuia Anei Davila, situate în Şoseaua Panduri, în vecinătatea complexului universitar. Membrii “Salvaţi Bucureştiul” mai spun că Azilul Elena Doamna este într-o stare deplorabilă.
Construcţie pe spaţiul verde
“În loc să restaureze şi să folosească pentru activitatea universitară monumentul istoric pe care îl deţine, Universitatea Bucureşti a iniţiat un proiect imobiliar în vecinătatea acestuia”, precizează Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. El a adăugat că, printr-un proiect realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, în 2007, se prevedeau clădiri în imediata vecinătate a monumentelor, pe spaţiul verde.
Potrivit documentelor deţinut