Peste 1,5 milioane de pelerini au sosit deja în regiunea Mecca, potrivit Reuters, deşi, normal, pelerinajul musulmanilor începe în acest an abia pe 4 noiembrie. A fost cel mai turbulent an al Orientului Mijlociu, însă Arabia Saudită a reuşit să evite protestele.
Călătoria la Mecca şi Medina, unde profetul Muhamad a fost înmormântat cu peste 1.400 de ani în urmă, este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului. Fiecare musulman trebuie să facă această drum măcar o dată în viaţă.
Autorităţile saudite au cheltuit în acest an sume mari pentru a evita repetarea evenimentelor care au făcut victime întrecut, precum incendii, prăbuşirea hotelurilor, ciocniri între poliţie şi protestatari şi călcarea în picioare datorită panicii. În acest an, pelerinajul musulmanilor, urmează revoltelor ce au avut loc în lumea arabă şi tensiunilor în creştere dintre Arabia Saudită, o ţară sunită, şi Iranul şiit.
Arabia Saudită, care deţine cele mai sfinte locuri ale islamului, se erijează în „gardianul" acestei religii şi îşi asumă responsabilitatea de a menţine ordinea în timpul pelerinajului, când sosesc aici musulmani din diferite secte.
An turbulent
Arabia Saudită a fost ocolită de protestele ce au avut loc în întreaga lume arabă, care au îndepărtat de la putere liderii din Tunisia , Egipt şi Libia şi care au dus la revolte violente în Siria, Yemen şi Bahrain.
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a oferit susţinere aliaţilor care s-au confruntat cu revolte populare şi a reuşit să evite proteste similare în ţara sa, unde a interzis demonstraţiile şi a cheltuit 130 de miliarde pentru asigurarea de locuinţe şi alte beneficii sociale.
„Allah nu a vrut ca Mecca să fie un loc de dispute, certuri, sau să fie folosit în scopuri politice sau pentru promovarea unor secte", a declarat liderul religios al Arabiei Saudite, şeicul Abdulaziz Al al-Shaikh. @N_