Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit astăzi la Belgrad cu omologul său sârb, iar în discuţii a fost luată şi posibilitatea de a construi o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj la Dunăre, informează un comunicat al ministerului. Potrivit unor surse din sector, acest proiect ar necesita între 600 şi 900 de milioane de euro.
O astfel de centrală implică existenţa a două lacuri de acumulare, cu o diferenţă de altitudine între ele. Ziua, centrala ar urma să producă energie din căderea apei, iar noaptea, să utilizeze surplusul de energie din reţea pentru a urca înapoi apa în lacul superior.
Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii Hidroelectrica au precizat că este vorba despre un proiect mai vechi, care prevede realizarea unei astfel de hidrocentrale în amonte de Porţile de Fier 1. „Lacul de acumulare de la Porţile de Fier 1 ar urma să fie lacul inferior de unde să fie pompată apa, iar pe malul românesc al Dunării, undeva, ar urma să fie realizat un lac superior", au precizat aceştia.
Alte surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că acest proiect a fost luat în calcul acum câteva zeci de ani, când se studia realizarea unei astfel de hidrocentrale în România, dar, în final, a fost aleasă varianta de la Tarniţa-Lăpuşteşti.
„Se analizau atunci mai multe variante de amplasament: Dunărea, Tarniţa, Maramureş, Argeş. Pentru proiectul de pe Dunăre, lacul superior ar fi urmat să fie undeva în jurul localităţii Dubova. Studiile Hidroelectrica pentru realizarea acestei centrale au fost reluate anul trecut. Se analizează astfel două variante de capacitate pentru o astfel de hidrocentrală pe Dunăre: 500 de MW, pentru care investiţia ar urma să fie de 600 de milioane de euro, şi 1.000 de MW, ceea ce ar necesita o investiţie de 900 de milioane de euro. Şi sârbii vor de mult timp o astfel de centrală pe malul lor, de 2.600 de MW", au spus sursel