Primul faliment personal din Romania, decis la Cluj impotriva unui dezvoltator imobiliar, ar putea fi totodata si o portita pentru cei care dezvolta afaceri "pe persoana fizica". Vezi ce spun specialistii.
Tribunalul Cluj a decis recent ca dezvoltatorul imobiliar Daniel Ionel Micle, care a promis ca va construi un minicartier imobiliar cu 14 blocuri, sa intre in faliment. Din cele 14 blocuri, el a finalizat doar 4. Un al 5-lea bloc a fost inceput, insa lucrarile au fost stopate.
Micle a construit cladirile "pe persoana fizica", deci fara sa se inregistreze ca entitate juridica (SRL, PFA etc).
Cei care au ramas fara locuinte, desi platisera sume in avans, s-au adresat justitiei.
Avocata Dana Revnic, cea care i-a reprezentat in instanta pe o parte din pagubiti, a explicat cum s-a putut pronunta o astfel de decizie, in conditiile in care in Romania nu exista o lege a falimentului personal.
"Legea insolventei 85/2006, specifica persoanelor juridice, vorbeste si despre cazul comerciantilor persoane fizice", a precizat Dana Revnic.
Avocatul Vicentiu Coltuc a explicat ca, in acest caz, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la asertiunea ca operatiunea de edificare de constructii in scopul valorificarii este considerata de lege ca act de comert obiectiv, iar exercitarea acesteia in mod sistematic si efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei in cauza, chiar daca acesta este persoana fizica si nu s-a inscris in Registrul Comertului ca fiind persoana fizica autorizata. In acest fel, s-a decis ca persoana fizica Micle Daniel-Ionel are calitatea de comerciant.
De la data pronuntarii hotararii, Micle nu mai are dreptul sa-si administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit in cauza, Cristina-Maria Terpe.
Intrebata ce se intampla