Ministerul Afacerilor Externe neaga raportul aparut intr-o publicatie olandeza, cu privire la votul la UNESCO privind recunoasterea Palestinei si precizeaza ca Romania a votat "abtinere" in cadrul votului derulat luni la Paris.
MAE sustine ca nu este un moment potrivit pentru demersul palestinian, prioritatea trebuind sa fie reluarea negocierilor directe, informeaza Mediafax.
"Romania a votat 'abtinere' pentru ca nu considera ca acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea in acest moment a celor doua parti si a comunitatii internationale ar trebui sa fie reluarea negocierilor directe. Romania considera ca o agentie specializata din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit sa amane pronuntarea in aceasta chestiune, in timp ce tema se afla in analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizatiei mondiale si, totodata, principal responsabil in mentinerea pacii si securitatii internationale", mentioneaza MAE.
Ministerul de Externe precizeaza ca Romania "ramane ferm atasata solutiei a doua state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic si independent, care sa traiasca in pace si securitate alaturi de statul israelian".
"O solutie viabila in Procesul de Pace trebuie sa rezulte numai din negocieri intre partile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, Romania nu sustine si nu va sustine initiativele unilaterale care pot sa afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea", precizeaza MAE.
Pe 7 octombrie, Romania votase impotriva recomandarii de a atribui "Palestinei" statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, insa Consiliul Executiv al organizatiei aprobase recomandarea cu o majoritate covarsitoare.
Radio Netherlands a anuntat, marti, ca Romania s-a pronuntat impotri