Mica publicitate locală este plină de oferte de angajare într-o perioadă în care se vânează locuri de muncă. Sunt sute de oferte pentru ospătari, lucrători comerciali, muncitori, agenţi de pază, coafeze, manichiuriste, dar şi animatoare pentru cluburi de noapte şi fete, pentru videochat.
Salariile variază între 1.000 de lei pentru un lucrător comercial sau un agent de pază şi 2.000 de lei sau chiar mai mult în cazul coafezelor sau al animatoarelor. Alte oferte sunt disponibile şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi pe site-urile de profil.
Criza loveşte absolvenţii de studii superioare
Paradoxal, numărul şomerilor se menţine ridicat. În judeţul Constanţa sunt oficial 10.176 de şomeri. Numărul acestora este însă în realitate mult mai mare, pentru că mulţi preferă să nu se înscrie în baza de date a AJOFM şi să-şi caute pe cont propriu.
Absolvenţilor de studii superioare le este din ce în ce mai greu să găsească un job în domeniul lor. Unii aşteaptă soluţia salvatoare, alţii preferă să se recalifice.
Dragoş Mărunţoiu (23 de ani) a terminat în acest an Universitatea Maritimă din Constanţa, secţia Navigaţie, dar nu a reuşit să-şi găsească un job imediat după terminarea facultăţii. A căutat pe cont propriu, pe site-urile de profil, în paginile de mică publicitate ale ziarelor, însă nu a găsit nimic convenabil. „Aşa m-am hotărât să mă înscriu la ca şomer la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aşa pot beneficia de un curs gratuit de salvamari şi scafandri. Vreau să fac asta pe viitor, ca să-mi pot găsi ceva de lucru“, spune tânărul.
Un domeniu extrem de ofertant este cel al înfrumuseţării, unde încă mai sunt disponibile job-uri. „Fetele aleg meseria asta pentru că se câştigă foarte bine, chiar şi în vremuri de criză. O coafeză câştigă în jur de 2.000 – 3.000 de lei pe lună“, spune Doina Derviş, proprietar