Referendumul asupra planului de salvare european anunţat de premierul grec provoacă haos intern şi extern. Datoriile Europei au adus şi primul mare faliment în SUA.
Ore-n şir de negocieri şi discuţii aprinse între liderii europeni, munca de convingere cu creditorii privaţi să preia 50% din datoriile Greciei, toate reuşitele summitului de la Bruxelles de săptămâna trecută au fost aruncate pe apa sâmbetei de premierul grec, Giorgios Papandreu. El a anunţat luni seară că va organiza un referendum, în cadrul căruia grecii vor trebui să spună dacă sunt de acord sau nu cu pachetul de asistenţă european, condiţionat de noi măsuri de austeritate.
„Dacă nu-l vor, nu va fi adoptat acordul. Vom respecta voinţa poporului grec", a asigurat Papandreu. El a explicat că organizează votul popular pentru că are nevoie de un sprijin politic mai larg pentru măsurile fiscale şi reformele structurale cerute de creditorii internaţionali. Premierul va solicita vineri votul de încredere al Parlamentului pe tema aceluiaşi acord european.
Declaraţiile lui Papandreu, ale cărui măsuri de austeritate impuse de troica UE, FMI şi BCE sunt contestate de grecii care ies săptămânal în stradă, au declanşat o criză politică internă, una de credibilitate externă şi au provocat prăbuşirea burselor, începând cu Wall Street, continuând cu Shanghai şi ajungând până la Frankfurt.
Premierul jucător De poker
„Premierul grec joacă poker" şi vrea să obţină susţinerea populaţiei, jucând totul pe o singură carte, comentează revista germană „Focus". Publicaţia aminteşte că la fel ca tatăl şi bunicul său, care au fost şi ei şefi de Guvern, Papandreu este cunoscut ca fiind un „premier-jucător". Primul semn al crizei politice interne provocate de referendum este că miniştrii Executivului de la Atena nu au ştiut până ieri că premierul vrea să organizeze un vot popular în urm