Introducerea gazului metan în localitate şi anveloparea blocurilor sunt două dintre soluţiile adoptate de autorităţi.
Preţul gigacaloriei în localitatea Mangalia este de 567 de lei, de aproape patru ori mai mare decât în anii trecuţi, fapt care se va traduce printr-o explozie a facturilor la încălzire. Consilierii care se opun primarului PSD, Claudiu Tusac, încearcă să arunce vina asupra lui, în timp ce edilul afirmă că aceştia au început o amplă campanie de dezinformare.
„Niciodată preţul gigacaloriei nu a fost de 165 de lei. Această sumă era contribuţia populaţiei, iar diferenţa până la preţul gigacaloriei era subvenţionată de primărie şi Guvern", a precizat Claudiu Tusac. De exemplu, în 2009-2010, preţul tonei de combustibil lichid uşor (CLU) era de 2.561 de lei, iar preţul gigacaloriei încasat de Romintherm SA era de 461 lei, din care populaţia plătea 165 lei, subvenţia primăriei era de 220 lei, iar subvenţia Guvernului de 76 lei.
În anul 2011 preţul tonei de CLU este de 3.221 lei, iar preţul gigacaloriei încasat de Callatis Therm SA este de 567 lei. "Urmare a adoptării OUG 69/2011 şi OUG 70/2011 de către Guvernul României, a fost eliminată subvenţia la energia termică, atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local în toată ţara", a precizat edilul. Astfel, preţul gigacaloriei este de 567 lei, dar va fi achitat în funcţie de veniturile realizate pe membru de familie. Consiliul Local Mangalia a aprobat acordarea de ajutoare pentru energia termică persoanelor vulnerabile, mărind aria veniturilor până la 800 lei/membru de familie/lună şi până la 1.100 lei pentru persoanele singure.
Primăria, legată la mâini
„Primăria nu poate interveni în stabilirea preţului gigacaloriei, acesta fiind stabilit de către Ministerul Administraţiei şi Internelor - ANRSC, împreună cu SC Callatis Therm SA, şi impus atât municipalităţii, cât şi popul