V-aţi săturat să daţi şpagă la doctori? Ei bine, aflaţi că sunt mulţi români plecaţi în străinătate ce spun că le lipseşte acest obicei care, deşi este imoral şi ilegal, garantează uneori accesul rapid la servicii medicale de calitate.
Mituirea medicilor, infirmierelor sau asistentelor reprezintă una dintre marile probleme ale sistemului medical românesc. Această practică dă naştere în spitale multor abuzuri, umilinţe sau frustrări. Care ar fi alternativa? Un sistem medical corect, în care toţi pacienţii să beneficieze, atunci când au nevoie, de servicii de calitate, în contul contribuţiilor de sănătate pe care le plătesc. În multe ţări occidentale sistemele medicale funcţionează incomparabil mai bine decât în România, dar sunt totuşi departe de a fi considerate perfecte. Iată cum văd românii stabiliţi în Occident serviciile primite în unităţile sanitare din ţările adoptive.
Se prescriu puţine medicamente
Românii care s-au stabilit în Marea Britanie, dar şi cei din Olanda au remarcat cât de reţinuţi sunt doctorii străini cu prescrierea de medicamente (antibiotice, în special) şi analize. Dacă în România un doctor bun este considerat acela care umple reţeta pacientului cu o sumedenie de produse şi îl trimite la tot soiul de investi-gaţii, în străinătate medicii îşi învaţă pacienţii să lase sistemul imunitar să lupte singur cu boala. „Pentru o simplă răceală nu poţi să te aştepţi să sară imediat cu antibioticul, cum eram obişnuiţi în România. Nu pot să spun că e mai rău ca în ţară, dar la medicul de familie trebuie să insişti mai mult ca să îţi dea ce ai nevoie", spune Adela G., înscrisă pe forumul românilor din Marea Britanie.
Despre obiceiul de a prescrie medicamente puţine vorbeşte şi Teodora Iulia Ciocirlan, care trăieşte tot în Marea Britanie. „Aici totul se rezolvă cu paracetamol şi ibuprofen. În cazul meu, distracţia cea mai mare