Opt bare folosite la etalonarea mostrelor extrase din mina Ştei, judeţul Bihor, şi care conţin o concentraţie de uraniu de maximum 3%, au fost furate săptămâna trecută din depozitul minei din Ştei. În total, barele conţin 73,5 kilograme de minereu de uraniu, ceea ce înseamnă practic sol combinat cu uraniu în concentraţia menţionată mai sus.
Poliţiştii bihoreni au explicat, pentru gândul, că aceste bare sunt vechi şi nu prezintă nici un pericol. Reclamaţia a fost făcută de reprezentanţii minei săptămâna trecută, când au sesizat că barele au dispărut.
"Nu sunt periculoase, din cauza concentraţiei de uraniu foarte mici. Oricum, cine le-a furat nu are mijloacele tehnice să extragă această cantitate de uraniu din bare. Pot fi periculoase pentru cei care le-au furat, dacă se expun prelungit la ele, aşa ne-au comunicat cei de la CNCAN", au declarat surse din Poliţia Bihor.
Poliţiştii au mai multe ipoteze şi suspecţi şi nu exclud ca hoţii să fi furat barele fără să ştie ce sunt.
Iniţial, publicaţia ebihoreanul a anunţat că o cantitate de 73 de kilograme de uraniu a fost furată dintr-un depozit de materiale radioactive din localitatea bihoreană Ştei.
UPDATE Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a confirmat, într-un comunicat de presă, că dispariţia barelor a fost sesizată în ziua de 26 octombrie, la ora 15.14, de personalul de la Punctul de lucru - Sector Ştei, din cadrul Sectorului minier Băiţa Plai (fost Sucursala Bihor).
Este vorba despre "8 surse echivalente de minereu de uraniu (8 ţevi cu lungimea de aproximativ 3,5 metri şi diametrul de 2", sudate la capete, conţinând în total cca. 73,5 kg minereu de uraniu). Sursele respective au fost utilizate în scopul verificării funcţionării corecte a unor instrumente de măsură de la Punctul de lucru Sector Ştei".
"Minereul de uraniu din cele 8 ţevi este sub