La Centrul de zi, de lângă Spitalul Judeţean, sunt crescuţi încă de la primele luni de viaţă şi până la 6 ani, copiii proveniţi din familii nevoiaşe
Ionela Cristina Ţără are 33 de ani şi în fiecare zi este îndemnată de părinţi să-şi abandoneze fiica. Femeia are doi copii, o fetiţă de 10 ani dintr-o primă căsătorie şi o puştoaică de doar patru anişori dintr-o altă relaţie.
Bunicii nu vor să audă de nepoţică pentru că s-a născut cu retard mental şi în fiecare clipă încearcă s-o convingă pe mamă să-şi lase copilul în grija statului.
„Când am născut-o pe fetiţă, părinţii mei nu au vrut să mă primească cu ea, am stat în centrul de la Protecţia Copilului trei luni, apoi am stat în gazdă doi ani.
M-am certat cu ei că mi-au cerut să dau copilul şi eu nu am vrut şi nici acum nu vreau să-l dau chiar dacă are probleme îl ţin lângă mine”, a mărturisit printre lacrimi mama.
Tânăra a căutat o locuinţă socială pentru a-şi întemeia o familie cu cele două fetiţe cât de mai departe de părinţii ei, dar nu a găsit. Este ajutată în schimb să-şi educe fetiţa ca un copil normal şi poate zilnic să o scoată din casa unde nu este dorită.
„Am o situaţie foarte grea, de când am adus-o aici s-a îndreptat foarte mult, are o problemă cu nervişorii, are retard mental, i-a tratament aici are program, mănâncă se joacă, acasă nu mânca, nu asculta”, a adăugat femeia.
Ionela are doar o pensie de nevăzător şi trăieşte de azi pe mâine din alocaţiile fetelor. La Centrul de zi din cadrul Direcţiei de Asistenţă socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, fetiţa ei este îngrijită şi educată pe banii statului.
În Centrul de zi din cadrul Complexului de Servicii Sociale pentru copilul preşcolarsunt acum şapte prichindei.
„Copiii provin din familii aflate în dificultate. Misiunea centrului este de a preveni separ