Încredere, optimism, perseverenţă, curaj şi responsabilitate. Iată câteva dintre trăsăturile fără de care un om de afaceri nu va ajunge niciodată în Topul „Forbes“. Ce spun miliardarii despre succesul lor?
Dintre toţi oamenii de afaceri din România, 500 au reuşit să păşească dincolo de linie şi să intre în topul realizat anual de revista de business life „Forbes România". Cum au reuşit acest lucru? Câţiva dintre miliardarii de top au dezvăluit redactorilor „Adevărul" secretul lor, la Gala „Forbes 500 Miliardari", care a avut loc luni seară.
Gânduri pozitive
„Un om de afaceri poate spune că are succes în momentul în care vede rodul muncii lui şi atunci când reuşeşte să întoarcă societăţii o parte din ceea ce a realizat", spune Ion Bazac, proprietarul Forza Rossa, importatorul Ferrari şi Lotus pe piaţa românească. El ocupă locul 289 în clasamentul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 15-16 milioane de euro. Forbes l-a premiat în seara galei la categoria „Contra curentului". Bazac se defineşte ca fiind extrem de perseverent şi le recomandă oamenilor de afaceri să aibă idei şi să le promoveze, pentru că aceste lucruri lipsesc acum din peisajul autohton de business.
Doris Andronescu, proprietara Spitalului Sanador din Bucureşti, spune că medicina este singurul domeniu în care ar investi. „Comparând cele două activităţi, de medic şi om de afaceri, mai greu este să fii medic. Această afacere a fost viziunea mea, am trăit lipsurile din spitale şi mereu mi-am dorit unităţi medicale adevărate", afirmă ea, adăugând că deja se gândeşte la următorul spital pe care vrea să-l construiască.
Împreună cu soţul său, Florin, Doris se află pe locul 189 în „Forbes 500 Miliardari", cu o avere estimată la 25-26 de milioane de euro. Cei doi soţi au câştigat premiul pentru viziunea în afaceri. Bara Levente, patronul Supremia Group, se rec