Încercate greu de turbulenţele de pe pieţele externe, instituţiile de creditare locale au renunţat la mai putin de 10% din sucursale. După acest an, sistemul bancar ar putea arăta cu totul altfel. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Bulevardul 1 Mai, Cartierul Drumul Taberei, Bucureşti. Acum câţiva ani, o sucursală Volksbank era locul privilegiat pentru plata facturilor. În prezent a dispărut, ca şi alte câteva din acelaşi cartier.
Situaţia din Bucureşti este replicată la scară mare în provincie, unde băncile nu au un vad comercial la fel de bun. Astfel, primul val de criză a închis deja sediile "în plus" ale altor câteva bănci din oraşul Hunedoara.
BRD a închis un sediu din oraş pentru că vadul nu era aşa de bun precum se previzionase. Profitul lunar realizat era egal cu chiria plătită pentru respectivul spaţiu, aşa că menţinerea sediului nu se mai justifica. La fel a procedat Banca Transilvania.
Angajaţii unei sucursale Bancpost din Iaşi spun că, în ultimul timp, au fost închise în oraş trei agenţii, din cauza chiriilor mari, iar foştii angajaţi au fost relocaţi în alte agenţii.
Încă nimeni nu disponibilizează
Cine intră într-o unitate bancară găseşte o cu totul altă atmosferă faţă de acum trei ani. La una din sucursalele BCR din centrul Capitalei, la ora prânzului, cel mai mult au de lucru casierele, angajaţii de la birourile de schimb valutar şi tânăra care schimbă cardurile expirate.
Rar se opreşte cineva să se intereseze de un produs la ofiţerii de credit, pentru care, în 2008, trebuia să aştepţi cel puţin 15-20 de minute. Acum, doar creditele "Prima casă" şi refinanţările mai animă, cât de cât, atmosfera.
În plus, surcursalele sunt populate doar la prânz, în pauza de masă. În unele agenţii de cartier din Iaşi bate vântul şi angajaţii spun că volumul de lucru a scăzut mult din 2008 încoace, însă nu-şi văd joburile ameninţate.