Românii vor obţine mai greu, începând de marţi, credite în valută pentru consum, iar perioada de rambursare a lor nu va mai putea ajunge la 20 de ani, ca până acum, fiind restricţionată la maximum cinci ani. În plus, persoanele care se vor mai califica la obţinerea unui credit de consum în valută vor fi nevoite să aducă şi garanţii, potrivit noului regulament BNR, privind creditele pentru persoane fizice, care a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, luni seara.
Reprezentanţii brokerilor de credite sunt de părere că noile norme vor contribui la creşterea ponderii creditelor în lei, precum şi la reducerea sumelor eligibile, adică a sumelor pe care le vor putea obţine clienţii băncilor. Bancherii au explicat că împrumuturile din cadrul programului guvernamental Prima Casă nu vor fi influenţate de noile norme de creditare ale Băncii centrale.
"O persoană care se va duce să ia un credit în valută pentru consum trebuie să ştie că nu va mai putea lua un astfel de împrumut pe mai mult de cinci ani, creditul nu va mai fi atât de mare (ca înainte de aplicarea regulamentului BNR-n.red.) şi trebuie să ştie că vor fi necesare şi garanţii", a declarat pentru gândul preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
Gheţea spune că împrumuturile ipotecare vor fi afectate "marginal" de noul regulament, în timp ce creditele acordate în cadrul programului Prima Casă nu vor fi influenţate de această reglementare. "Obiectivul BNR şi cu care de altfel întreaga comunitate bancară a fost de acord vizează limitarea creditului în valută pentru consum", a adăugat Gheţea.
Brokerii de credite: "Sumele eligibile vor fi mai mici"
La rândul ei, Anca Bidian, preşedinte Kiwi Finance, este de părere că principalele efecte ale noilor norme de creditare vor fi creşterea ponderii creditelor în moneda naţională şi reducerea sumelor el