* Aceasta ar urma să dezvolte un proiect de un miliard de euro pentru captarea, transportul şi stocarea emisiilor de dioxid de carbon
Acţionarii companiei Transgaz au aprobat participarea societăţii amintite, alături de de Romgaz şi Complexul Energetic Turceni, la constituirea companiei de proiect Getica CCS, care va realiza viitoarea instalaţie de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon ce urmează să fie construită la grupul nr. 6 al complexului Turceni.
Proiectul, evaluat la 800 de milioa-ne - un miliard de euro, cu finanţare europeană, ar trebui finalizat în 2015, altfel România riscă să dea banii înapoi Uniunii Europene. Acesta este primul Proiect Demonstrativ privind Captarea şi Stocarea Carbonului în Romania. Potrivit unui comunicat al Transgaz, remis Bursei de Valori Bucureşti, în cazul în care nu se va obţine finanţarea nerambursabilă "compania de proiect va fi lichidată şi dizolvată".
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, pe 5 mai a fost depusă la Banca Europeană de Investiţii documentaţia necesară accesării programului de finanţare NER 300, care va acoperi 50% din investiţie. Sursele citate au mai precizat că până la finele anului se aşteaptă un răspuns cu privire la finanţarea proiectului amintit.
Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a lansat în mod oficial proiectul demonstrativ Getica CSS la 1 decembrie 2010, la Bruxelles, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a făcut demersurile necesare pentru includerea acestui proiect în lista proiectelor prioritare ale Guvernului.
Pentru România, dezvoltarea şi punerea în funcţiune a unui proiect demonstrativ CCS va contribui la res-pectarea obligaţiilor asumate prin ţintele naţionale de reducere a CO2, la câştigarea timpului necesar pentru implementarea surselor de energie regenerabilă la scară co