BIHOREANUL a aflat în exclusivitate despre un eveniment grav şi fără precedent petrecut la depozitul de materiale radioactive din Ştei: 73 de kilograme de minereu radioactiv în stare naturală au dispărut fără urmă, în condiţii încă neelucidate.
Minereul era păstrat în tuburi metalice într-un depozit din beton care ar fi trebuit să beneficieze de măsuri de protecţie speciale. Acest aspect a fost, însă, complet neglijat. La sfârşitul săptămânii trecute, în momentul în care angajaţii punctului de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului au intrat în buncăr ca să scoată ţevile cu periculosul material, pentru a-l transfera la o altă bază a CNU, ia-le de unde nu-s!
Cine şi când a sustras uraniul, unde a ajuns acesta, cine e responsabil? Sunt doar câteva dintre aspectele pe care urmează să le lămurească o anchetă demarată de ofiţeri ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor şi de inspectori ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, autoritatea care verifică modul în care sunt respectate normele de securitate în domeniul nuclear.
Buncăr prădat
Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, lungi de 3,5 metri şi cu diametrul de doi ţoli (5,08 centimetri). Fiecare bară era umplută cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu radioactiv. În trecut, aceste dispozitive, denumite de mineri "etaloane", erau folosite la calibrarea staţiei care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băiţa-Plai.
După închiderea galeriilor, fiind surse de radiaţii ionizante, deci extrem de periculoase, au fost adăpostite într-un buncăr special de beton cu uşă metalică şi închis cu lacăt, la baza de materiale a punctului de lucru din Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), cunoscuta Moară 4 din zona industrială a oraşului.
Luna trecută, CNU a soli