Mario Draghi preia, astăzi, conducerea Băncii Centrale Europene, devenind al doilea cel mai
puternic şef de bancă centrală din lume
Italianul va deveni, astfel, "paznicul-şef" al euro şi al economiei formate din 17 ţări europene, victimă a crizei datoriilor suverane
Italianul Mario Draghi preia, astăzi, conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), devenind al doilea cel mai puternic şef de bancă centrală din lume. Draghi, care a ocupat până în prezent funcţia de guvernator al Băncii Italiei, preia funcţia de la francezul Jean-Claude Trichet, urmând să fie aruncat chiar din prima zi în lupta dură împotriva crizei, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.
Draghi va deveni, astfel, "paznicul-şef" al euro şi al economiei formate din 17 ţări europene, victimă a crizei datoriilor suverane pe care politicienii fac eforturi să o rezolve. Ca preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), acesta va fi al doilea cel mai puternic şef de bancă centrală din lume, după Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale a SUA (Fed), şi un personaj-cheie în planurile de a restabili încrederea investitorilor în zona euro.
"Va fi un botez de foc pentru Draghi. Este greu să fii preşedinte al BCE în orice situaţie, dar mai ales în timpul unei crize majore", este de părere Nick Kounis, şef al diviziei de cercetare macro la ABN Amro Amsterdam.
În timp ce unele Guverne vor privi către Draghi pentru a le sprijini prin continuarea programului de achiziţii de obligaţiuni şi, posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară, Draghi trebuie să conducă un Consiliu al guvernatorilor BCE divizat în privinţa a ceea ce poate face banca fără să-şi compromită independenţa sau scopul de a menţine stabilitatea preţurilor. Ca semn al presiunilor exercitate asupra lui Draghi, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că a vorbit cu acesta săptămâna trecută şi că este "co