Marul are un gust minunat, aspect placut si substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu fiind un adevarat depozit de substante hranitoare.
Un mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata. Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Tin foamea departe pentru mai mult timp si au darul de a potoli "foamea" de dulce pe care multi o simt mai ales atunci cand sunt foarte obositi, dupa o zi de lucru prea incarcata, ori sunt stresati.
Se pare ca quercetina, alaturi de alte substante din mar, reduce, la jumatate, riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti. Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, curate dintii si intareste gingiile. Potasiul, care se gaseste in compozitia merelor, este important in normalizarea presiunii arteriale.
Persoanele care mananca zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sange. Un mar pe zi determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, asa-zisul colesterol "bun", cu aproape 4%. Ca urmare a antioxidantilor pe care ii contin, merele au proprietatea de a proteja, in cea mai mare masura, impotriva radicalilor liberi care dauneaza organismului.
Este adevarat ca un singur mar pe zi te fereste de doctor dar se recomanda ca marul sa fie mancat cu tot cu coaja. Acidul ursolic din componenta coajei de mar tine colesterolul si nivelul zaharului din sange sub control. Daca, din diferite motive, nu poti manca marul cu tot cu coaja, atunci nu o arunca, cu usuc-o. Dupa uscare, cojile de mar pot fi date prin rasnita electrica de cafea. Din pulberea obtinuta se poate lua zilnic, de trei ori, cate un varf de lingurita.
@N