China a lansat cu succes, marţi, un vechicul spaţial fără echipaj uman la bord, care va încerca să realizeze prima "întâlnire spaţială" chinezească, conectându-se cu un modul de teste aflat deja pe orbită, o etapă crucială pentru construirea unei staţii spaţiale prevăzută pentru 2020, potrivit AFP.
Conectarea va avea loc "în următoarele două zile după lansarea vehiculului Shenzhou VIII la o altitudine de 343 de kilometri deasupra Terrei", a anunţat agenţia de presă China Nouă.
Vehiculul Shenzhou VIII a fost lansat la ora locală 05.58 (21.50 GMT, luni) din deşertul Gobi (nord-vestul Chinei) cu ajutorul unei rachete Long March 2F. S-a separat de racheta lui propulsoare la 200 de kilometri deasupra Terrei, a precizat aceeaşi agenţie de presă.
Shenzhou VIII se va conecta cu modulul de teste Tiangong-1 ("Palat celest"), lansat pe 29 septembrie, cele două vehicule spaţiale fiind plasate pe aceeaşi orbită şi navigând cu o viteză de aproximativ 28.000 de kilometri/ oră în jurul Terrei.
Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.
Ea "va permite Chinei să realizeze o explorare a spaţiului pe o scală mai mare", a declarat Zhou Jianping, inginerul-şef al programului de zboruri spaţiale cu echipaj uman la bord, citat de agenţia China Nouă.
Pentru a asigura succesul misiunii, "modificări considerabile" au fost aduse vehiculelor spaţiale, în raport cu precedentele module Shenzhou, a declarat Wu Ping, purtătorul de cuvânt al programului chinez de zboruri spaţiale.
Shenzhou VIII va întregistra imagini şi va transmite specialiştilor de la sol o serie de parametri care vor fi utilizaţi apoi pentru viitoarele "întâlniri spaţiale" ale vehiculelor ce vor avea echipaj uman la bord.
Conectarea va fi realizată în cadrul unui program ce v