Grecii isi vor putea exprima opinia in privinta masurilor de austeritate impuse de Uniunea Europeana printr-un referendum, a anuntat premierul elen, George Papandreou. Acest anunt a intrigat lumea politica si economica din intreaga Europa, insa ce se va intampla cu Grecia - si restul zonei euro - daca aceasta decizie se va concretiza?
Liderii europeni au decis, in urma summit-ului organizat saptamana trecuta, sa reduca la jumatate datoria elena imediata pentru a impiedica intrarea in incapacitate de plata.
Papandreou, a carui conducere la Partidul Socialist a avut mult de suferit din cauza impunerii masurilor de austeritate care au provocat revolte, a mentionat ca are nevoie de sustinere si din partea poporului privind noile reforme fiscale.
Analistii economici considera ca acest gest este unul sinucigas, cetatenii greci urmand sa voteze impotriva adoptarii masurilor de austeritate, conform unui sondaj organizat joi, fapt ce ar duce tara la faliment si la intreruperea parteneriatelor cu statele care s-au oferit sa o ajute.
"Referendumul este un joc politic organizat de Papandreou", considera Mohamed El-Erian, director executiv al Pacific Investment Management, cel mai mare fond de investitii in obligatiuni, citat de Reuters. Insa acesta s-ar putea intoarce impotriva politicianului, care, in dorinta lui de a redeveni preferatul poporului, ar putea fi demis din functie.
Un referendum de acest gen ar putea genera tensiuni in relatiile Greciei cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International, organizatii de care statul elen depinde foarte mult. De asemenea, ar putea determina caderea acordului cu celelalte tari din zona euro.
Ce soarta va avea Grecia
In cazul in care grecii nu vor fi de acord cu impunerea masurilor de austeritate, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata imedia