De la începutul anului, nu mai puţin de 30 de persoane,majoritatea adolescenţi, au ajuns la UPU în urma consumului de etnobotanice sau mixuri de droguri. Chiar dacă magazinele de vise au fost închise, numărul consumatorilor de substanţe cu proprietăţi psihoactive a rămas constant la Brăila.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila derulează în această perioadă o campanie de prevenire a consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive, aşa numitele etnobotanice. Grupul ţintă este format din tineri cu vîrste cuprinse între 14 şi 24 de ani.
Sesiuni de informare şi conştientizare a elevilor şi studenţilor asupra riscurilor la care se expun cei care consumă etnobotanice au fost desfăşurate până acum în mai multe şcoli şi licee: Şcoala Sandu Aldea, Şcoala Anton Pann, Colegiul Naţional Gheorghe Munteanu Murgoci, Grupul Şcolar Grigore Moisil, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Grupul Şcolar Industrial Anghel Saligny, Liceul Pedagogic.
Au fost prezentate materiale informative şi s-au purtat discuţii interactive cu elevii.
"Cele mai consumate droguri la noi în Brăila sunt Rave, Special Gold sau Magic. Nu s-a constatat o scădere a numărului de consumatori de când s-au închis magazinele de vise. Tinerii îşi procură în continuare droguri de pe piaţa on line sau de la diverşi dealeri", a precizat psiholog Olga Condrat, coordonatorul Centrului Antidrog.
S-a demonstrat că în produsele de tip Spice, constituenţii cu efect psihoactiv nu sunt plante declarate ci doar aditivi sintetici, care mimează efectul unor compuşi din cannabis. Utilizarea produselor de tip Spice duce rapid la dependenţă. Produsele de tip Special Gold, Magic, Charge, conţin substanţa chimică numită Mephedrone, care este un derivat din substanţe de tip amfetaminic, considerate ilegale. Deşi "nu este recomandată consumului uman", se utilizează prin inha