Regulamentul BNR care impune băncilor să perceapă un avans minim de 25% la creditele imobiliare în euro pentru solicitanţii cu venituri în lei a intrat în vigoare.
Banca Naţională a României (BNR) a aprobat vineri Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, iar luni acesta a fost publicat în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare. Concret, din această săptămână, românii vor obţine mai greu credite pentru locuinţe, iar împrumuturile pentru consum se vor acorda pe maximum cinci ani şi cu garanţii mai mari.
„Prima Casă", nesupusă regulamentului
Românii care vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin credit bancar vor trebui să vină cu mai mulţi bani de acasă. Băncile, atât cele înregistrate în România, cât şi subsidiarele băncilor din străinătate, sunt obligate să perceapă clienţilor avansuri mai mari în funcţie de valuta în care este contractat creditul imobiliar, dar şi în care sunt obţinute veniturile.
În cazul creditelor imobiliare în euro, băncile vor solicita un avans de minimum 25%, dacă veniturile clientului nu sunt exprimate în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută, se arată în regulamentul BNR. În proiectul de regulament, supus dezbaterii în ultimele două luni, era prevăzut un avans minim de 30%.
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat, săptămâna trecută, că BNR nu va impune restricţii la creditele în valută pentru locuinţe prin regulament. În portofoliul băncilor comerciale se înscriu credite acordate până în prezent şi cu avansuri minime de 15-20%, în funcţie de veniturile solicitantului. Astfel că, pentru un imobil de 100.000 de euro, solicitantul va trebui să vină cu un aport propriu de minimum 25.000 de euro, faţă de 15.000-20.000 de euro cum era până în prezent.
Pentru împrumuturile imobiliare în alte valute, cum sunt francii elveţieni sau dolarii, BNR impune un avan