În mijlocul celei mai grave crize de la crearea monedei unice, la Banca Centrală Europeană, instituţia care a avut cel mai important rol în evitarea agravării situaţiei de pe continent, se schimbă garda. Francezul Jean-Claude Trichet îi predă după un mandat de opt ani ştafeta italianului Mario Dragi. Cât timp a condus BCE, inflaţia a avut o valoare medie de 2%, creşterea economică din zona euro a fost în medie de 1,1%, iar şomajul a crescut de la 8,9% în 2003 la 10% în prezent.
Criza care a marcat ultima parte a mandatului francezului Jean Claude Trichet, 68 de ani, la şefia BCE l-a determinat pe acesta să ia măsuri împotriva voinţei sale şi să acopere golul lăsat de politicieni în gestionarea celei mai dificile perioade din istoria zonei euro, scrie Bloomberg.
Trichet, al cărui mandat de opt ani s-a încheiat ieri, a fost "omul cu cel mai important rol în criza din Europa", consideră Juergen Stark, membru al consiliului de conducere al BCE. "Rolul său a depăşit graniţele BCE pentru că a existat un vid de putere. Nu exista lidership politic în Europa. El a devenit liderul care a avertizat, admonestat şi le-a cerut imperativ politicienilor să facă ceea ce trebuie."
Dar încercarea lui Trichet de a acoperi golul lăsat de politicienii care au amânat la nesfârşit luarea de decizii radicale a costat Banca Centală Europeană. El a trebuit să schimbe regulile după care funcţionează instituţia, la crearea cărora a ajutat, pentru a duce BCE pe un teritoriu neexplorat, cel al achiziţiilor de obligaţiuni.
"Trichet ar putea fi privit la un moment dat ca omul care a salvat euro", este de părere Tobias Blattner, fost economist în cadrul BCE. "El ar mai putea rămâne în istorie drept preşedintele care a vândut independenţa BCE pentru a salva euro. Este prea devreme pentru a spune ce lasă în urmă deoarece criza este departe de a fi luat sfârşit." @N