Grecii nu s-au multumit cu reducerea "din pix" a datoriei publice cu 100 miliarde de euro si forteaza nota din nou. Vor acum sa organizeze un referendum prin care sa decida daca sunt de acord cu noile conditii de rambursare. Anuntul, facut de premierul elen Georgios Papandreou, a starnit reactii vehemente in capitalele europene si a aruncat in aer pietele.
"Vointa poporului grec este obligatorie pentru noi", a afirmat premierul Georgios Papandreou.
“Vrem ca cetatenii sa decida daca acceptam stergerea unei parti a datoriei publice si noile conditii de rambursare”, a precizat acesta. El a adaugat ca in cazul in care grecii nu sunt de acord cu planul decis la Bruxelles, acesta nu va fi adoptat.
Decizia organizarii referendumului va fi supusa aprobarii Parlamentului in zilele urmatoare. Daca va trece, grecii vor fi chemati sa voteze, cel mai probabil, in ianuarie 2012.
Papandreou joaca la doua capete
Ce vrea de fapt premierul elen? Sunt mai multe scenarii. In primul rand, Papandreou spera sa se mentina la putere. Partidul Socialist abia daca mai rezista, iar votul de incredere din 4 noiembrie este crucial pentru soarta premierului.
Cu anuntul referendumului, el spera sa atraga de partea sa mai multe voturi si sa isi continue, astfel, programul de reforme in “stilul grecesc - lent spre foarte lent”. Daca va organiza referendumul, va poza in cel care “reda puterea poporului”, asumandu-si rolul de executant, "spalandu-se pe maini" de responsabilitatea pentru posibilul faliment al statului.
Uitandu-se in manualele de istorie, alti analisti au vazut insa o alta stragema. In 1932, atunci cand statul elen a dat faliment, grecii au decis printr-un referendum sa stopeze rambursarea datoriei externe. Moratoriul a tinut pana in 1964. S-ar putea intampla acelasi lucru si acum? Ramane de vazut.
@N_P