Statele din zona euro ar putea introduce o taxă pe tranzacţiile financiare chiar dacă acestei măsuri i se opun alte ţări din Uniunea Europeană care fac parte din blocul euro, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble pentru Fianancial Times.
Schaeuble a menţionat că încurajează folosirea zonei euro ca teritoriu de testare pentru noua taxă, care are ca scop restricţionarea tranzacţiilor speculative, chiar dacă introducerii acesteia i se opune cu îndârjire Marea Britanie, care-şi apără centrul financiar londonez.
Ministrul german a adăugat că respectă poziţia Marii Britanii, membru al UE, dar nu şi al zonei euro. El speră ca un acord în această privinţă să fie convenit la summitul din această săptămână al G20 organizat la Cannes, în Franţa.
Ministrul a mai spus că actuala criză a datoriilor reprezintă o oportunitate pentru obţinerea unei uniuni fiscale mai strânse în zona euro. De asemenea, Schaeuble crede că blocul euro are nevoie de "instituţii mai solide" pentru supravegherea implementării politicilor fiscale convenite.
"Prin aceasta definesc eu uniunea fiscală. Trebuie să facem paşi mari pentru a ajunge acolo", a afirmat ministrul.
Marea Britanie se teme, de asemenea, că o uniune fiscală mai strânsă în zona euro i-ar putea restrânge puterea de decizie.
Schaeuble a subliniat că zona euro nu este într-o cursă a negocierilor pentru a cere ajutorul partenerilor G20 precum China, aşa cum susţin unele voci, în încercarea de a preveni acutizarea crizei. El a avertizat, în plus, că Italia, una dintre cele mai mari economii din zona euro, trebuie să-şi rezolve singură problemele şi să reducă povara datoriilor.
Statele din zona euro ar putea introduce o taxă pe tranzacţiile financiare chiar dacă acestei măsuri i se opun alte ţări din Uniunea Europeană care fac parte din blocul euro, a declarat ministru