Principalele burse europene au deschis şedinţa de marţi, 1 noiembrie, în scădere, după anunţul premierului grec privind organizarea unui referendum asupra planului de salvare a statului elen.
Anunţul făcut de premierul Greciei privind organizarea unui referendum a sporit riscul unui faliment dezordonat al Greciei şi a afectat bursele.
Băncile franceze Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas se aflau marţi dimineaţă în scădere cu 10%-11%.
În Grecia, acţiunile Piraeus Bank au pierdut aproximativ 15 procente, ATEbank 12,5%, EFG Eurobank 10,5%, National Bank of Greece 9,95%, iar Alpha Bank 8,33%.
Pe bursa de la Milano, cotaţia UniCredit a coborât cu 8,08%, iar cea a Intesa Sanpaolo cu 8,67%, în timp ce în Germania titlurile Commerzbank au scăzut cu 9,66% şi cele ale Deutsche Bank cu 7,96%. Băncile austriece Erste şi Raiffeisen au scăzut cu circa opt procente.
Scăderi importante s-au înregistrat şi în Marea Britanie: Barclays a căzut cu aproape 10%, iar RBS cu circa opt procente.
Dacă populaţia greacă respinge un program de împrumuturi externe şi măsuri de austeritate, foarte nepopular în rândul grecilor, rezultatul ar putea fi un "faliment dur", care ar cauza băncilor pierderi de circa 75% din valoarea obligaţiunilor elene pe care le au în portofoliu, consideră Andrew Lim, analist pentru sectorul bancar la compania Espirito Santo.
El mai spune că următoarele pe listă sunt Italia şi Spania: "Dacă vom avea un faliment dur în Grecia, va exacerba situaţia Spaniei şi Italiei. Amplifică problema că Italia ar putea urma aceeaşi cale şi ăsta este adevăratul risc".
Premierul de la Atena a anunţat luni seară că grecii vor vota în cadrul unui referendum dacă sunt de acord sau nu cu planul european de salvare a Greciei, în contextul crizei datoriilor. Documentul fusese criticat la Atena pentru cedarea unor drepturi suver