România s-a pronunţat împotriva admiterii "Palestinei" în UNESCO, în cadrul votului derulat luni la Paris, în Conferinţa Generală a UNESCO, informează site-ul postului Radio Netherlands.
România, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO, în timp ce state precum Italia şi Marea Britanie s-au abţinut de la vot.
Aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Drept rezultat, Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis luni admiterea "Palestinei" ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU.
Casa Albă a comunicat că votul în favoarea admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO este "prematur" şi contraproductiv". "Votul în favoarea admiterii Autorităţii Palestiniene în cadrul UNESCO este prematur şi contraproductiv în contextul eforturilor comunităţii internaţionale pentru ajungerea la o pace completă, corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane. La rândul său, Guvernul israelian consideră că admiterea "Palestinei" în cadrul UNESCO îndepărtează perspectivele ajungerii la un acord de pace.
Pe 7 octombrie, România votase împotriva recomandării de a atribui "Palestinei" statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei aprobase recomandarea cu o majoritate covârşitoare.
"România consideră că UNESCO nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune care se află în prezent în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei şi, totodată, responsabil principal în ceea ce priveşte menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", preciza MAE pe 7 octombrie. Potrivit Ministerului de Externe, în acest moment, priorit