Nicolae Horhoianu este singurul navomodelist din judeţ, cu peste 30 de machete în colecţia sa. Focşăneanul Nicolae Horhoianu a transformat pasiunea pentru navomodelism în artă.
Încă din copilărie a fost atras de tainele acestui meşteşug şi tocmai din dorinţa de a se perfecţiona a participat la cursuri de specializare.
Scapă de stres
Centrul de Modelism din Buzău este locul unde în clasa a VII-a, pe când avea doar 13 ani, a realizat pentru prima dată un vapor, o navă de război şi o corabie, toate în miniatură. Focşăneanul a făcut progrese cu ajutorul revistelor şi cărţilor de specialitate, iar acum, la vârsta de 62 de ani, încă mai studiază şi realizează adevărate opere de artă. „Hobby-ul s-a înrădăcinat şi oriunde am fost, în armată, la muncă în cadrul CFR sau chiar şi acum la pensie, nu am renunţat la navomodelism. Este o activitate migăloasă, care însă mă ajută să scap de stresul cotidian“, precizează Horhoianu.
În prezent, colecţia sa cuprinde 33 de machete, pe lângă alte câteva zeci pe care le-a făcut cadou rudelor şi prietenilor sau le-a vândut atunci când a avut norocul să dea peste un iubitor al acestui gen de artă. Modelatorul nu oferă doar detalii tehnice, fiind o adevărată „enciclopedie“ când vine vorba despre bătăliile la care nava „Crucişătorul Potemkim“ a participat în anii1900 sau pe unde făceau negoţ corăbiile de la 1800.
Acum, are în lucru nava de război „Crucişătorul Bismarck“, din cel de-al Doilea Război Mondial, cu o lungime de 1,20 metri şi nava istorică „Sfântul Ioan Botezătorul“.
Pentru a finaliza astfel de modele complexe, Nicolae Horhoianu are nevoie chiar şi de nouă - zece luni, însă detaliile merg până într-acolo încât scripeţii funcţionează, iar tunurile se pot mişca pe punte.
Navomodelistul participă doar la expoziţiile locale, singura ieşire din ţară a machetelor, ca m