Premierul Emil Boc le-a transmis patronatelor si sindicatelor ca la anul nu vor avea loc majorari neanuntate de taxe, dar ca s-ar putea largi baza de impozitare. Cum percepe mediul de afaceri mesajul premierului si cum ar putea fi extinsa mai exact baza de impozitare?
"Faptul ca nu vor fi majorari de taxe reprezinta doar o declaratie care poate fi schimbata in 24 ore", a declarat Cristian Parvan, secretarul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In ceea ce priveste largirea bazei de impozitare, Parvan a mentionat ca trebuie vazut cum se va realiza mai exact acest lucru. "Daca luati declaratiile din ultimii 10 ani, toata lumea vorbeste de largirea bazei de impozitare", a mentionat Parvan.
Una peste alta, reprezentantul AOAR apreciaza ca mesajul premierului este unul neutru, "ca apa sfanta, care nu face nici bine, nici rau".
Si totusi, cum poate fi extinsa baza de impozitare? Expertul in fiscalitate Gabriel Biris a explicat ca largirea bazei de impozitare se poate face prin reglementare si prin combatarea evaziunii.
"Contributiile sociale sunt slab reglementate. Trebuie plafonata baza de calcul a contributiilor si eliminate exceptiile", a mentionat Biris.
Cati dintre cei care vand masini la mana a doua aduse din Germania platesc impozite? De cate ori primim bon fiscal de la restaurant sau coafor?Gabriel Biris, avocat
El a adus in discutie si diferentele mari la impozitele locale pe cladiri. De asemenea, potrivit lui Biris, legislatia nu este destul de clara in privinta persoanelor fizice care realizeaza tranzactii imobiliare: "platesc 2% pe pretul de vanzare sau 16% pe castig?".
O mai buna reglementare se poate face, pe langa eliminarea exceptiilor, si prin crearea conditiilor pentru cresterea gradului de conformare benevola la plata taxelor, potrivit lui Biris.