Neanderthalienii nu au fost singurii nostri veri cu care stramosul omului s-a imperecheat, arata un nou studiu, care evidentiaza faptul ca populatia din estul Asiei are gene comune cu o specie de hominid numita Denisovan, despre a carei existenta s-a aflat relativ recent, dupa ce, in 2008, au fost gasite niste fragmente de os intr-o pestera din Siberia.
In 2010 s-a stiut sigur ca este vorba despre o specie de om preistoric, desi fragmentele sunt analizate si in prezent.
Se crede ca reprezentantii speciei Denisovan s-au despartit de Neanderthalieni in urma cu 300.000 de ani, insa prea putine alte lucruri se stiu despre aspectul sau comportamentul lor. Tot ce oamenii de stiinta au la indemana consta intr-un fragment de os dintr-un deget, un dinte si inca un fragment de deget de la picior (foto).
Daca despre stramosii nostri se stia ca s-au imperecheat cu Neanderthalienii, recent s-a descoperit ca la fel s-a intamplat si cu reprezentantii speciei Denisovan, gene ale acestora descoperindu-se si in prezent in cazul asiaticilor, dupa cum a declarat coordonatorul studiului, Mattias Jakobsson, profesor de biologie evolutionista la Universitatea Uppsala din Suedia.
Cele mai multe asemanari genetice s-au observat in cazul locuitorilor din insulele Pacificului si in Filipine, relateaza LiveScience.
Insa asemanari genetice se gasesc pe tot cuprinsul sud-estului Asiei, a mai spus acesta. In cadrul studiului au fost comparate fragmente de ADN din oasele gasite in pestera din Siberia cu probe de ADN de la peste 1.500 de oameni de pe tot globul, observandu-se ca locuitorii din sud-estul Asiei au gene comune cu reprezentantii speciei Denisovan in proportie de 1%.
In ceea ce-i priveste pe cei din Oceania, proportia ajunge pana la 5%, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in jurnalul Proceedings of the Na