Principalele acţiuni europene au scăzut puternic în deschiderea şedinţei de marţi, după ce premierul elen, George Papandreou, a aprobat oranizarea unui referendum privind cel mai recent pachet de ajutor financiar extern, transmite Reuters. La sentimentul negativ a contribuit şi încetinirea activităţii fabricilor din China aproape de minimul ultimilor trei ani.
La 8:05 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene se afla în scădere cu 2,2%, după un declin similar în şedinţa precedentă.
Evoluţia celor mai importanţi indicatori ai burselor europene
Sursă: Reuters
Cotaţiile băncilor au pierdut puternic, cu UniCredit în scădere cu 4,8%, iar Credit Agricole cu 8%.
"Riscul este cu un «nu» din partea Greciei va deraia complet eforturile de salvare. Întrucât votul este în ianuarie, putem să ne luăm adio de la un sfârşit de an pe creştere", a spus un broker din Paris.
Leul s-a depreciat semnificativ la deschidere, cursul a urcat aproape de 4,35 lei/euro
Moneda naţională s-a depreciat la deschiderea sesiunii, în linie cu valutele din regiune, după ce Grecia a anunţat că va organiza un referendum pe tema noului acord european de susţinere financiară a ţării, astfel că paritatea a urcat aproape de 4,35 lei/euro, relatează Mediafax.
Primele schimburi de marţi au fost realizate la 4,3400 - 4,3420 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de luni seara, când euro era cotat 4,3320 - 4,3340 lei.
Valutele din regiune afişau pierderi de până la 1% în raport cu euro. Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă cu 0,93 bani mai mare, de 4,3243 lei/euro, de la 4,3150 lei/euro vineri.
Leul a pierdut teren şi în raport cu moneda americană, iar referinţa a urcat cu 4,66 bani, de la 3,0423 lei/dolar la 3,0889 lei/dolar. Pentru francul elveţian, paritatea s-a situat la 3,5448 lei/