Un grup de sase prieteni, o parte dintre ei cu experienta in IT, pasionati de berea nefiltrata si nepasteurizata, a inceput sa produca artizanal aceasta bautura acasa. Se intampla cu sase ani in urma. In prezent, pasiunea lor s-a materializat intr-o microberarie in Timisoara. Heinrich Loth, unul dintre actionari, vorbeste pentru Wall-Street.ro despre unicitatea acestui proiect si planurile de dezvoltare.
Compania infiinatata de cei sase timisoreni se numeste Berarium si a intrat pe piata berii in acest an, producand in prezent doua sortimente - Terapia Platin (bere alba nefiltrata si nepasteurizata) si Terapia Gold (bere blonda nefiltrata si nepasteurizata).
Totul a inceput de la o pasiune comuna – berea nefiltrata si nepasteurizata – povesteste Heinrich Loth, unul din actionarii companiei, cei sase prieteni debutand in aceasta industrie cu o instalatie de 20 de litri cu ajutorul careia produceau artizanal bere acasa. In prezent, microberaria functioneaza pe o suprafata de 250 mp, in Timisoara, si are o capacitate anuala de productie de 200.000 de litri.
Potrivit informatiilor furnizate de Registrul Comertului, Heinrich Loth detine un pachet de 38% din actiuni, Marcellus Loth – 38%, Valentin Alin Ciontea – 13%, Marius Corneliu Mircea – 5%, Gabriel Lung – 3% si Narcis Florin Grigore Moldovan – 3%.
Investitia initiala a fost de 400.000 de euro, suma care s-a dublat intre timp. Heinrich Loth estimeaza ca suma va fi amortizata in cinci ani.
Cea mai dificila etapa in realizarea acestui proiect a constat in autorizarea antrepozitului fiscal de productie de bere intrucat in legislatia din Romania nu exista notiunea de microfabrica de bere. In plus, o microfabrica trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de autorizare ca si un mare producator industrial.
Pentru moment in Clinica de Bere lucreaza opt angajati, planurile pentru perioa