Albul imaculat şi temperaturile scăzute din frigider nu sunt semne incontestabile ale igienei desăvârşite. Ba mai mult, felul în care depozităm mâncărurile şi frecvenţa curăţirii frigiderului influenţează riscul de îmbolnăvire.
Doar sertarul de legume conţine de 750 de ori mai mulţi microbi decât media obişnuită, iar printre aceştia se numără şi bacterii foarte periculoase, precum E.coli, salmonella, stafilococul, streptococul, bacillus cereus şi listeria, arată un studiu efectuat de cercetătorii britanici.
Citeşte şi:
Frigiderul tău depozitează aproape 8.000 de bacterii pe centimetru pătrat
Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin
Totodată, modul în care ne organizăm frigiderul favorizează sau nu răspândirea bacteriilor şi contaminarea altor alimente, care cauzează deseori toxiinfecţii alimentare.
"Majoritatea cazurilor de toxiinfecţii alimentare sunt generate de gătitul la temperaturi mai mici decât cele recomandate sau de contaminarea produselor", a declarat profesorul Tom Humphrey, de la Institutul pentru Sănătate Globală şi Infecţii din cadrul Universităţii din Liverpool.
Potrivit specialistului britanic, dacă înţelegem procesul de răspândire bacteriană putem să ne ferim de eventualele îmbolnăviri cauzate de alimentaţie.
1. Temperatura din frigider trebuie să fie sub 5 grade Celsius
"Multe persoane au impresia greşită că microbii mor odată cu răcirea mâncărurilor. Temperaturile scăzut nu fac altceva decât să încetinească ritmul de reproducere a bacteriilor, pentru ca alimentele să nu se altereze rapid", a atras atenţia profesorul Humphrey.
Totuşi, germeni precum Listeria care este prezentă în brânzeturi şi în cărnuri procesate continuă să se multiplice chiar şi la temperaturi de -1 grad Celsius. Listeria poate provoca toxiinfecţii ale căror simptome se ascund sub f